Vernisajul expoziției - Reflections (III): On Tour

Vernisajul expoziției – Reflections (III): On Tour

The Bittersweet Legacy of Communism in Romania.
Reflections (III): On Tour (RO | NL)
8 – 11 octombrie 2015, Muzeul de Artă Cluj

Fundația olandeză Mirrors of Romania își dorește promovarea artei contemporane din România în Țările de Jos. Cu prilejul comemorării revoluției din 1989, Mirrors of Romania a organizat un șir de evenimente artistice în Haga în perioada decembrie 2014-februarie 2015. În cadrul Festivalului Românesc din Haga, invitatul principal, artistul Matei Bejenaru a creat o instalație și un performance de cor pe tema migrației, in special a românilor in Olanda. In luna decembrie Dan Perjovschi  a transformat galeria academiei de arte din Haga într-un spațiu de reflecție și contemplare cu umor asupra condiției umane din spațiul Europa de Est. Programul final și-a propus un schimb de artiști tineri, studenți la academiile de arte din Romania și Olanda care lucrau în forma de artists-in-residence o lună întreagă pe tema principală The Bittersweet Legacy of Communism in Romania sub îndrumarea tutorului Călin Dan. Tinerii artiști au reflectat asupra evenimentelor istorice din 1989. Care sunt implicațiile căderii comunismului în România acum 25 de ani și cum se referă artiștii tineri, născuți după revoluție la acest subiect? Cu ce dilemă se confruntă artiștii de azi?

Reflecțiile artiștilor tineri contribuie la întrebarea de cercetare: care a fost și este rolul artistului într-o societate oprimată? Schimbul studenților  a rezultat  într-o expoziție finală organizată în spațiul expozițional a asociației de artiști Quartair din Haga.

Reflections (III): On Tour aduce această expoziție finală a studenților la Muzeul de Artă din Cluj, completată cu documentarele făcute despre lucrările lui Matei Bejenaru si Dan Perjovschi, pentru a prezenta activitățile fundației Mirrors of Romania publicului clujean.

Artiștii participanți: Matei Bejenaru, Ioana Ciora (RO/NL), Afra Eisma (NL), Zsófia Gábor, Bas Kaufmann (NL), Mihai Nistor, Dan Perjovschi și Csongor Szabó.

Curatori: prin Fundația Mirrors of Romania Suzie Herman și Réka Deuten-Makkai

 

Program public:

Joi, 8 octombrie 2015, orele 18.30: Vernisajul expoziției

Prezintă în prezența artiștilor: Dr. Lucian Nastasă-Kovács, Suzie Herman, Réka Deuten-Makkai și Martijn Verhoeven.

Vineri, 9 octombrie 2015, orele 15-17: seminar

Cu participarea reprezentanților fundației Mirrors of Romania, academiei de arte Haga KABK, a centrului artistic GEMAK din Haga și a tinerilor artiști Ioana Ciora, Afra Eisma, Zsófia Gábor, Bas Kaufmann si Mihai Nistor.

The Bittersweet Legacy of Communism in Romania. Reflections (III): On Tour este un proiect a Fundatiei Mirrors of Romania în colaborare cu Academia Regală de Arte Haga KABK, GEMAK împreună cu

Partenerii: Muzeul de Artă Cluj, Ambasada a Țărilor de Jos în București, , KABK, GEMAK