Opening - Reflections (III): On Tour

Opening – Reflections (III): On Tour

The Bittersweet Legacy of Communism in Romania.
Reflections (III): On Tour (RO | NL)

8 – 11 oktober 2015, Museum voor Schone Kunsten, Cluj-Napoca

Inmiddels is het 25 jaar na dato, hoe reflecteren kunstenaars nu op de gebeurtenissen in het Roemenië van 1989? Deze vraag was de aanleiding voor stichting Mirrors of Romania om tussen december 2014 en februari 2015 een reeks evenementen in Den Haag te organiseren. De nieuw ontstane werken zullen nu ook in Roemenië worden getoond. De tentoonstelling The Bittersweet Legacy of Communism. Reflections (III): On Tour vindt tussen 8-11 oktober plaats in het Museum van Schone Kunsten in Cluj Napoca.

In december 2014 organiseerde Mirrors of Romania het Roemenië Festival, een gevarieerd programma met werk van fotograaf Matei Bejenaru. Rondom het thema Roemeense migranten ontwikkelde hij een nieuwe installatie en de performance getiteld: Songs for a better future. De video van de performance is te zien zijn tijdens de tentoonstelling in Cluj. Op het Roemenië Festival volgde de tentoonstellingsreeks The Bittersweet Legacy of Communism
in Romania. Het eerste deel van het drieluik kwam tot stand in samenwerking met kunstenaar Dan Perjovschi. Hij transformeerde met zijn kritische en humoristische tekeningen de galerie van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) in een ruimte van reflectie op de conditio humana). Met zijn tekeningen besteedde hij in het bijzonder aandacht aan de gebeurtenissen vóór en na 1989. De expositie werd gevolgd door een uitwisselingingsprogramma tussen zes kunstacademiestudenten uit Roemenië (Cluj, Napoca, Iasi, Oradea) en Nederland (Den Haag). Tijdens de artist-in-residence organiseerde Mirrors of Romania enkele seminars en workshops in Gemak en werkten ze gedurende één maand onder leiding van Călin Dan, directeur van MNAC. Het werk van de jonge kunstenaars was gerelateerd aan de historische gebeurtenissen uit 1989. Wat betekent de val van het communisme van 25 jaar geleden voor Roemenië? En hoe kijken de jonge kunstenaars, deels geboren na 1989, naar deze gebeurtenissen en de gevolgen ervan? Wat zijn de dilemma’s waarmee kunstenaars vandaag de dag geconfronteerd worden? De reflecties van de jonge deelnemers zijn een antwoord op de vraag: wat is de rol van de kunstenaar in een onderdrukte maatschappij? Het uitwisselingsprogramma werd afgesloten met een tentoonstelling in Quartair.

Mirrors of Romania sluit het drieluik af met Reflections (III): On Tour, door de tentoonstelling naar het Museum voor Schone Kunsten in Cluj-Napoca te brengen. De expositie is aangevuld met video’s van de performance en het werk van Matei Bejenaru en Dan Perjovschi. Op deze manier wil Mirrors of Romania het publiek van Cluj voorstellen aan de nieuw ontstane werken van de kunstenaars en de uitwisseling tussen Roemeense en Nederlandse kunstenaars ontplooien.

Deelnemende kunstenaars: Matei Bejenaru, Ioana Ciora (RO/NL), Afra Eisma (NL), Zsófia Gábor, Bas Kaufmann (NL), Mihai Nistor, Dan Perjovschi en Csongor Szabó.

Curatoren: Stichting Mirrors of Romania Suzie Hermán, Réka Deuten-Makkai

Publiek programma:

Opening: donderdag, 8 oktober 2015, 18.30 uur, Museum voor Schone Kunsten Cluj

De opening wordt in de aanwezigheid van de kunstenaars verricht door: Dr. Lucian Nastasă-Kovács, Suzie Herman, Réka Deuten-Makkai en Martijn Verhoeven.

Seminar: vrijdag, 9 oktober 2015, 15.00-17.30 uur, Universiteit voor Kunst en Design Cluj/ Huis van Mathias Corvinus, zaal 13

Met deelname van Mirrors of Romania, KABK, GEMAK, Ioana Ciora, Afra Eisma, Zsófia Gábor, Bas Kaufmann en Mihai Nistor, Csongor Szabó.

De Nederlandse stichting Mirrors of Romania heeft als doel de uitwisseling van kennis en cultuur tussen Nederland en Roemenië te bevorderen. The Bittersweet Legacy of Communism in Romania. Reflections (III): On Tour is een project van stichting Mirrors of Romania.

Partners:

Museum voor Schone Kunsten Cluj, Nederlandse Ambassade in Roemenië, KABK, GEMAK en Prof. I. Juhász Stichting.